Start
Omhoog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EBOLA HEMORRHAGISCHE KOORTS


Symptomen
Het eerste symptoom van besmetting met ebola is koorts. Koorts in tropische landen kan wijzen op
malaria,buiktyfus, diarree, mazelen, ......... en ebola.

Dit betekent dat de arts een differentiŽle diagnose moet stellen. Het wil ook zeggen dat een zieke met koorts angst heeft dat hij met ebola besmet is. Hij moet weten dat hij zich moet laten onderzoeken om zich te laten behandelen en vooral om besmetting voor anderen te voorkomen.

Besmetting
Besmetting kan gebeuren door contact met een vleerhond, dat is een bepaalde vleermuis. Dit treft vooral jagers, toeristen, ecologen. Men kan ook besmet worden na contact met een wild dier dat besmet werd door de vleerhond. Bushmeat vormt zo een besmettingsbron voor de jager. Ook contact met een geÔnfecteerde zieke is een bron van besmetting. Risicogroepen zijn hier: familieleden, verzorgend personeel, personen belast met de begrafenis.

Ziekteverloop
De ziekte heeft een incubatietijd van 2 tot 21 dagen. Ze begint brutaal: met
koorts, spierpijn, keelpijn, zware vemoeidheid, rode ogen, wondjes. Na 4 ŗ 5 dagen dient zich misselijkheid aan, moet het slachtoffer overgeven, heeft het diarree en gaat in delier. De helft van de patiŽnten heeft bloedingen t.h.v. de huid, uit neus en mond, bloederige diarree. De mortaliteit bedraagt tussen de 23 en de 88 %, het slachtoffer overlijdt gemiddeld 7 ŗ 10 dagen na het uitbreken van de ziekte.

Behandeling
De behandeling is louter symptomatisch, de zieke moet de ziekte zelf overwinnen. Indien hij overleeft, is hij immuun.